Overzicht

Hieronder staat een overzicht van instrumenten die door bemiddeling van MoM Magic of Music aan verschillende locaties in bruikleen zijn gegeven. Geïnteresseerd en/of behoefte aan meer informatie? Klik hier.

Kasteel Heeswijk

kh-broadwood-1840
Broadwood, 1840

Broadwood vleugel, 1840

Deze antieke Broadwood vleugel uit 1840 staat (bespeelbaar) in de portrettensalon van het kasteel en is eigendom van het Museum Geelvinck Hinlopen Huis (Amsterdam), dat de ‘Sweelinck Collectie‘ beheert.  De vleugel is afkomstig uit het privé-bezit van Rien Hasselaar, vroeger muziekconservator en restaurateur van het Amsterdams Conservatorium.

De authentiek klinkende vleugel uit 1838/1840, van de Engelse bouwer Broadwood, is van een type, zoals er in de 19e eeuw in deze Salon moet hebben gestaan.  Een ‘pianoforte’ (ook wel ‘fortepiano’ of ‘Hammerklavier’ genoemd) is de voorloper van de moderne vleugels, zoals de bekende glanzend zwarte Steinway.  Op de Broadwood vleugel worden af en toe concerten gegeven door professionele fortepianisten.

Klavecimbel
Klavecimbel, replica 1998

Klavecimbel, 1998

Het muziekinstrument is een vakkundig gebouwde replica naar Vlaams voorbeeld van de hand van  Carel Teerink (Wijlre) in 1998 en in datzelfde jaar geschonken aan het kasteel. Het klavecimbel wordt regelmatig bespeeld.

Kenmerken: twee manualen.

Tafelpiano, J.B. Duwaer ca. 1840

Ook in bruikleen van het Museum Geelvinck Hinlopen Huis (Amsterdam) is deze fraaie antieke tafelpiano uit ca. 1840. De piano is gebouwd door de  Amsterdamse pianobouwer Johann Baptist Duwaer. Helaas is hij  is onbespeelbaar omdat hij nog gerestaureerd moet worden. Een dergelijke tafelpiano zou in de 19e eeuw ook in de salon van Kasteel Heeswijk gestaan kunnen hebben en is de voorloper van de moderne rechtopstaande piano.

Muselaar, Maene 1977

Sinds 2012 staat er in de Ridderzaal ook een ‘Muselaar’, een soort virginaal. Het instrument is vergelijkbaar met een klavecimbel dat een vleugelvormige klankkast heeft. Een virginaal is rechthoekig van vorm met het toetsenbord links aan de lange zijde. Een muselaar is ook rechthoekig maar met het toetsenbord rechts aan de lange zijde. Hugo van Veen (eigenaar) heeft de muselaar aan het Kasteel in bruikleen gegeven. Het instrument is in 1977 gebouwd door Walter Maene (Brussel), naar een Couchet uit 1650.

Advertenties