Haydnorkest Kasteel Heeswijk speelt Haydn

Maandag 5 juni 2017 (2ste Pinksterdag)

12:00 – 13:00 uur, Kasteel Heeswijk
15:00 – 16:00 uur, Kasteel Heeswijk

Het Haydn-Orkest Kasteel Heeswijk wordt sinds 3 jaar enkele keren per jaar door Jos de Hoon (dirigent, musicoloog, altviolist) en Axel Wenstedt (huisklavecinist/organist/fortepianist kasteel Heeswijk) samengesteld uit musici van diverse regionale orkesten. De musici die deze zondag optreden spelen bij kamerorkest Alveare Veghel, Valkenswaards kamerorkest, Symfonieorkest Eindhoven, Filharmonisch Orkest ‘s-Hertogenbosch en Barokorkest Megen. Er wordt muziek gespeeld van en rondom Haydn. Haydn was in de 18e eeuw de huiscomponist op het kasteel van vorst Esterházy.
De programma’s van 12:00 uur en 15:00 uur zijn identiek.

Over de musici

Viool I: Marjolein Bastiaanssen, José Smits, Herman Sterenborg,
Viool II: Paul Lucas, Theodora Verploegen, Nicole van Vroonhoven,
Altviool: Paul Boekhorst, Henk Godschalk,
Cello: Jaap Corstens, Bea Schoenmakers,
Contrabas: Jan Kamphuis,
Klavecimbel: Axel Wenstedt ,
Hobo: Loes de Jong, Jan Zoll,
Fagot: Marc den Braven,
Hoorn: Victor Hissink Muller, Wolfgang Stritzko.

Over de solist, Tom Bouwman

Fortepianist Tom Bouwman is professioneel fortepianist, organist en Mozart-deskundige. Hij publiceerde verschillende wetenschappelijke artikelen over leven en werk van Mozart, treedt regelmatig op met diens muziek en werkt momenteel samen met cultuurtheoloog Frank Bosman aan een nieuw boek over Mozart. Zijn lezingen over het voltooien van Mozart’s fragmenten en over de improvisatie-cultuur van de 18e-eeuw werden al in verscheidene Europese steden enthousiast ontvangen.
Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en werd in 2015 uitgenodigd zijn studie voort te zetten bij befaamd fortepianist en Mozart-deskundige John Irving, naar aanleiding van enkele door hem voltooide Mozart fragmenten.

Zijn reconstructie en voltooiing van het Menuet in D, KV 355 (ipv de voltooiing van Stadler) wordt in 2018 uitgegeven in de Universal Edition Wiener-Urtext, de wereldpremiere hiervan was 15 mei in Potsdam op een orgel uit Mozart’s tijd gespeeld door kasteelklavecinist/organist Axel Wenstedt. De Nederlandse premiere volgt op 2 september op het grote orgel van de Bossche St.Jan.

De uitvoeringen door Tom Bouwman kenmerken zich door een onverbloemd plezier in het musiceren en een gegrond begrip van historische uitvoeringspraktijken uit de late 18e eeuw, zoals het ‘ex-temore’ improviseren van Cadenzen in pianoconcerten.

Voor zijn lezingen en concerten heeft Bouwman binnenkort de beschikking over een nieuwe pianoforte, een instrument dat in 2017 op zijn verzoek is gebouwd door de wereldbefaamde klavierbouwer Paul McNulty. Het is een kopie naar een instrument uit 1788 door Johann Andreas Stein, de bouwer wiens instrumenten door Mozart veelvuldig geprezen worden in zijn brieven. De instrumenten van McNulty worden wereldwijd geroemd om hun geluid en de niet comprimerende wijze waarop McNulty historische details aan de dag legt tijdens de bouw. De lijst met namen voor wie McNulty eerder al instrumenten bouwde is een “wie is wie” van de oude-muziekwereld en zijn instrumenten zijn te horen in concertzalen over heel de wereld. Het instrument laat het publiek kennis maken met het klankbeeld dat componisten als Mozart en Haydn kende, een klankbeeld dat ver afstaat van dat van de moderne concertvleugel.

Over de dirigent, Jos de Hoon

Dirigent Jos de Hoon is aan de Universiteit Utrecht afgestudeerd als musicoloog, en gaf vele jaren muziekles aan middelbare scholen. Hij speelt als altviolist in diverse amateurorkesten en – ensembles, zoals kamerorkest Alveare Veghel, en was lid van het Valkenswaards kamerorkest en het “Rozen Kwartet”.
Hij is lid van de Concertcommissie van Kasteel Heeswijk en werkt als vrijwilliger bij de Philharmonie Zuid-Nederland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s