Grenzland

Zondag 11 juni 2017

Grenszland is een Nederlands-Duits duo met een lyrisch singer-songwriterrepertoire van Jos Koning en Johan Meijer. De liederen komen veelal uit Nederland en Duitsland, en daarvan is een deel van de hand van Johan Meijer. Ook liederen van singer-songwriters uit Polen, Rusland, Tsjechië, Portugal, meestal gezongen in Nederlands of Duits, staan op het programma.

Liederen voor onze tijd: het duo Grenszland (Johan Meijer, gitaar, Jos Koning, viool) speelt en zingt grensoverschrijdende songs. Liederen van Nederlandse, Duitse, Tsjechische, Poolse, Russische, Franse, Engelse zangers, eigen liederen. Ze hebben allemaal te maken met het leven in Europa in de 20e en 21e eeuw – de ontwikkelingen, de tijdgeest, de grote en kleine gebeurtenissen. 

Grenszland klinkt meestal Nederlands of Duits, met uitstapjes naar de rest van Europa. Johan Meijer – geboren in Nederland maar opgegroeid en lange tijd werkzaam in Berlijn en Frankfurt am Main- vertaalt de teksten samen met levensgezellin Diete Oudesluijs vanuit het een naar het ander of schrijft ze zelf. Een speciale plek is er voor de liederen van Gerhard Gundermann, arbeider in de bruinkolenbouw en Liedermacher in de DDR; na de omwenteling in jaren ´90 te vroeg gestorven, maar in zijn tijdloze liederen nog altijd springlevend. Die leveren, net als het overige repertoire van Grenszland, een kritisch maar tegelijk poëtisch commentaar bij het leven onder communisme en kapitalisme.

Johan Meijer heeft al meer cd’s op zijn naam staan; daarbij werd hij meestal begeleid door een aantal creatieve studiomuzikanten. Violist Jos Koning was een van hen; de samenwerking inspireerde hem tot vindingrijke vioolmuziek, soms lyrisch, soms swingend. Uiteindelijk bleken de twee elkaar zo goed aan te vullen dat ze besloten samen verder te gaan. Grenszland is sinds 2010 een vast duo. 

In 2014 zijn de CDs ‘Kersen delen‘ en ‘Kirschen teilen’ verschenen. Ze geven een goed beeld van het repertoire. 100% akoestisch en zonder extra musici.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s