Trio Heleen de Witte, Paul Groos en Rob van Heck: Mythisch met Muziek

Zondag 14 mei 2017

12:00 – 13:00 uur, Kasteel Heeswijk
15:00 – 16:00 uur, Museum voor Religieuze Kunst Uden

Mythisch met Muziek is een concert in een verhaal en een verhaal in een concert.
De musici willen cultuur op een nieuwe manier overbrengen. Dat is waar Mythisch met Muziek om draait. Door de wereld van muziek samen te brengen met die van het vertelde verhaal, ontstaat een vernieuwend concept. En dit zonder afbreuk te doen aan de schoonheid van concert of verhaal. Integendeel, de twee eeuwenoude principes blijken elkaar naadloos aan te vullen en vormen een programma voor jong en oud. Mythisch met Muziek door Heleen de Witte, Paul Groos en Rob van Heck.

Vandaag spelen de musici “De ziel van het Water”. Zonder water is er geen leven. Daarom kent elke cultuur verhalen over water. Water als element dat verbindt, waarover je kunt reizen naar onbekende vertes, maar ook als element dat scheidt. Water als bron van leven en als bron van gevaar, waar stormen woeden. Water met onbekende en mysterieuze diepten, maar ook glashelder water met een weerspiegelend oppervlak. Componisten hebben zich erdoor laten inspireren en laten het water in hun muziek kabbelen, ruisen, klotsen en golven. In Mythisch met Muziek nemen de musici u mee langs mythen en sprookjes die zich aan, op of onder het water afspelen. Luister wat Reinecke over de ziel van de Undine vertelt, hoe Marin Marais het lot van Alcyone verklankt, laat u meedrijven met de avonturen van Sinbad de zeeman en de klokken van de kathedraal van de stad Ys.

Programma

 • Rimsky Korsakov (1844-1908) – Fragmenten uit Shéhérazade, Symfonische suite op. 35
 • Marin Marais (1656-1728) – “Marche des Matelots”, uit Alcyone, tragédie en musique, 1706
 • Vivaldi (1678-1741) – “La tempesta di mare (fluitconcert in F op.10)
 • Marin Marais (1656-1728) – “Chaconne” uit Alcyone, tragédie en musique, 1706
 • Lalo (1823-1892) – Aubade “Vainement, ma bien-aimee” uit de opera “le Roy d’Ys”
 • C.Debussy (1862-1918) – “La Cathedrale engloutie” (uit Preludes voor piano I-10)
 • Reinecke (1824-1911) – “Undine” (sonate op. 67)
 • Wagner (1813-1883 – uit de opera “Der fliegende Holländer”
 • Over de musici

  Heleen de Witte is fluitist, fluitdocent en mede-eigenaar van VOF Doesburg. Sinds haar prille jeugd speelt ze piano, en vanaf haar 15e fluit. Na het behalen van haar vwo-diploma ging ze naar het Maastrichts conservatorium. Ook ontstond hier al de samenwerking met Rob van Heck. In die tijd deed ze steeds meer ervaring op in alle soorten en stijlen muziek. Vooral muziektheater en hedendaagse muziek waren haar op het lijf geschreven. Met verschillende gezelschappen heeft ze de halve wereld rondgereisd om deel te nemen aan allerlei festivals en dergelijke. Na deelname aan een zomercursus in Engeland bij de beroemde fluitist William Bennett nodigde hij haar uit om bij hem aan de Staatliche Hochschule für Musik te komen verder studeren. Daar sloot ze de studie af met het Solistendiplom. Later behaalde ze in Maastricht nog het diploma Uitvoerend Musicus en de aantekening kamermuziek, telkens met onderscheiding. In de tussentijd werkte ze bij het Limburgs Symfonie Orkest, later bij het Städtisches Orchester Aachen en gaf ze les aan een Belgische Muziekacademie. Op een gegeven moment kreeg ze een baan bij Het Gelders Orkest en dat was reden om te gaan verhuizen naar Nijmegen. 25 jaar lang heeft ze het orkest gecombineerd met een lespraktijk. Inmiddels heeft ze haar loopbaan bij het orkest opgegeven om meer tijd te kunnen steken in haar zaak, in kamermuziek, lesgeven, coachen van ensembles en mooie projecten zoals ‘Mythisch met Muziek’.

  Rob van Heck, piano: op 9-jarige leeftijd is Rob begonnen met piano spelen. Het plezier hierin had hij al vanaf het begin. Toen hij als 11-jarige de eerste echt klassieke stukken hoorde raakte hij steeds meer in de greep van de muziek. Het werd voor hem gaande weg vanzelfsprekend om naar het conservatorium te gaan. De keus na de middelbare school viel op het Maastrichts Conservatorium. Rob ging studeren bij Fréderic Meinders. In zijn studietijd leerde hij onder andere Heleen de Witte kennen, met wie hij tot op de dag van vandaag is blijven musiceren. Als fluit-piano duo, maar ook in grotere ensembles.
  In Maastricht behaalde Rob de diploma’s docerend en uitvoerend musicus met daarnaast aantekening kamermuziek. Dat laatste is zijn grootste passie geworden. Naast het lesgeven en werken met veel koren waar hij begeleider van is, is het samen musiceren met collega’s toch wel de rode draad in zijn beroepsleven. Met allerlei kwartetten, trio’s en duo’s heeft hij gespeeld in tal van plaatsen in Nederland, als ook in Engeland, Zweden, Frankrijk, Brazilie en China.Daar is nu een nieuw project bij gekomen, samen met verteller Paul en fluitiste Heleen. Het wordt ongetwijfeld een boeiende ervaring te ontdekken welke raakvlakken de mythologie heeft met muziek.

  Paul Groos is verhalenverteller en classicus. Hij vertelt graag verhalen die al lang meegaan, maar gaan over herkenbare menselijke emoties en dilemma’s.
  Paul begon als kind verhalen te maken, hoorde verhalen van zijn ouders en familie. Hij ging naar het gymnasium en studeerde in Nijmegen Klassieke Talen en in Utrecht Keltische Talen. Hij deed de lerarenopleiding en werkt al sinds 1998 met veel genoegen in het voortgezet onderwijs. Voor de klas ontdekte hij de kracht en het plezier van het vertellen. Om die vaardigheid verder te ontwikkelen volgde hij een leerroute bij de Vertelacademie, waar hij begin 2015 afstudeerde met de voorstelling “Om Troje – vader, zoon, Achilles”. Hij treedt veel op op scholen, maar ook in musea, op festivals en in kerken. Daarnaast organiseert hij met andere vertellers huiskamervertellingen, waarbij in de intimiteit van een gewone huiskamer verhalen worden gedeeld. Pauls repertoire heeft zich inmiddels verder ontwikkeld. De klassieke mythologie blijft zijn specialisme, maar hij vertelt ook erg graag mythen uit andere culturen, fabels, sprookjes, twistverhalen en griezelverhalen. Vanaf begin 2016 speelt hij zijn nieuwe voorstelling “Dido droomt”, naar de Aeneïs van Vergilius, naast voorstellingen met verhalen uit Ovidius en uit de Egyptische mythologie. In Mythisch met Muziek kan hij zijn mythische ei helemaal kwijt.

  Advertenties

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  w

  Verbinden met %s