Ensemble Oriana. Geïnspireerd door Mona Lisa

Maandag 17 april 2017

15:00 – 16:00 uur, Museum voor Religieuze Kunst Uden
en op

Zondag 23 april 2017

12:00 – 13:00 uur, Kasteel Heeswijk
Het Ensemble Oriana werd bij de samenstelling van het programma geïnspireerd door het wereldberoemde schilderij Mona Lisa van Leonardo da Vinci. De Mona Lisa geniet als schilderij wereldbekendheid, maar van de geportretteerde vrouw weten we maar weinig. Ze heette Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari. Zij was de vrouw van een rijke zijdehandelaar in Florance, waar de familie diMedici erg goed zaken deden voor de kunsten.

De muziek die bij dit verhaal hoort, komt uit de 15e eeuw en, zoals u tijdens het concert zult ervaren, was Italiaanse muziek uit deze tijd helemaal niet zo Italiaans als u misschien denkt. Op het programma staat muziek van belangrijke componisten, zoals bijvoorbeeld Guillaume Dufay, Heinrich Isaac en Alexander Agricola.

Tijdens het concert wordt verteld over de tijd en de wereld van Mona Lisa en haar maker, Leonardo da Vinci. Ook worden sonnetten voorgedragen van zijn jongere collega, Michelangelo, die niet alleen schilderde, maar ook beeldhouwer was en gedichten schreef. Het concert speelt zich af in een intieme en informele sfeer. Kinderen die rustig kunnen luisteren, zullen dit ook zeker een leuk concert vinden.

Programma

Regina Coeli, gregoriaans / Adrian Willaert (1490 – 1562)

Michelangelo Buonarotti / Com’esser, donna (sonnet)

– Merçè, o morte / Joannes Cicona (1335/1373 – 1412)
– Fammi una gratie /  Heinrich Isaac (1450 – 1570)
– La Belle se siet / Josquin des Prez (1455 – 1521)

– Canon (instrumentaal) / Josquin des Prez
– Un dí lieto giamai non ebbi / Heinrich Isaac
– Fortuna Desperata / Josquin des Prez
– Altro non e / Costanzo Festa (1495 – 1545)

– In mijnen sin / Alexander Agricola (1446- 1506)
– Venez Regretz / Loyset Compère (1445 – 1518)
– Quel Fronte / Guillaume Dufay
– Vergine belle / Guillaume Dufay

– Estampi (instrumentaal) / Robertsbridge codex (14e eeuw)
– Fortuna Desperata / Antoine Busnois (1430 – 1492)

Michelangelo Buonarotti / Giunto è già ‘l cors (sonnet)
– Sy dedero / Alexander Agricola

Over de musici van het Ensemble Oriana

Hidesato en Anneke Hoekman vormen de basis van het Ensemble Oriana dat in 2009 is opgericht. Voor ieder project of concert wordt een ensemble samengesteld met de meest geschikte musici voor die gelegenheid. Hiervoor beschikken zij over een uitgebreid netwerk van instrumentalisten en zangers. Naast podiumoptredens zijn ze ook live te horen op radiozenders als Radio4. Enkele projecten waarmee het ensemble naam maakte waren ‘De vier seizoenen’ en ‘Het leven van John Dowland’. Momenteel treedt het ensemble op met het muzikale project ‘Mona Lisa’. Esther Kronenburg (sopraan) versterkt het duo in dit project met zang.

Esther Kronenburg startte haar zangcarrière tijdens haar studie Italiaans in Utrecht en vervolgde die in 2008 met de studie Oude Vocale Muziek aan het conservatorium van Tilburg. In het kader van deze studie volgde Esther nog verschillende masterclasses en rondde in 2012 haar studie af. Momenteel wordt ze gecoacht door Xenia Meijer. Vanuit haar interesse in cross-over met niet-Westerse muziek neemt ze daarnaast lessen Arabische zang bij de Marokkaanse performer Anass Habib.
Met countertenor Peter van Wolferen vormt ze een vast duo en met Joep van Buchem richtte ze ensemble Cappella van Zuylen op. Ze treedt ook op als solozangeres in ensembleverband, met de nadruk op muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s