Twee Violen en een Bas. Oude Hollandse muziek

Zondag 2 april 2017

12:00 – 13:00 uur, Kasteel Heeswijk
15:00 – 16:00 uur, Museum voor Religieuze Kunst Uden

‘Twee Violen en een Bas’ speelt oude Hollandse muziek: dansmelodieën en liederen, zoals die te horen waren in de beroemde en beruchte Amsterdamse speelhuizen van de 17de en 18de eeuw, in de schouwburgen waar rijk en arm hun vertier zochten, op de markten en in de salons.

Over het programma

Duizenden melodieën uit het Hollandse uitgaansleven van rond 1700 zijn genoteerd in bijna vergeten boeken en handschriften. Musicoloog en socioloog Jos Koning, mede-oprichter van Twee Violen en een Bas, is dé autoriteit op het gebied van deze bronnen en de muziekwereld waar ze uit voortkwamen. De melodieën zijn haast alle eenstemmig genoteerd. In de speelhuizen –en waarschijnlijk ook in het schouwburgorkest– werden ze door de muzikanten vaak uit het hoofd gespeeld. De begeleidingen werden voor een deel op improvisatie gebaseerd.

Graag verwijzen we naar een tweede programma op deze zondag in Kasteel Heeswijk: de lezing ‘Kruisvorm in de Matthäus Passion. Deze lezing staat gepland om 15:00 uur in het Koetshuis. Klik hier voor informatie hierover.

Over ‘Twee violen en een bas’ en de musici

Sinds de oprichting in 1978 heeft het strijktrio deze oude en onbekende muziek nieuw leven ingeblazen. Met één been in de klassieke wereld van de oude muziek, het andere in de vitale kracht van de folkmuziek, laten de drie musici (Jos Koning-viool, Niki Jansen-viool, Willem Raadsveld-contrabas), de sprankelende swing, de ontroerende eenvoud horen die deze muziek tot een feest maakt! De combinatie met rappe dialogen, geestige verhalen en verrassende dichtregels van tijdgenoten maakt deze muziek bijzonder toegankelijk. Twee Violen en een Bas heeft zich deze improviserende praktijk volledig eigen gemaakt. Het resultaat is enerverend en maakt een optreden tot een belevenis. De boeiende toelichtingen en verhalen die de groepsleden tussen de muziek door presenteren, dragen daar verder aan bij.

Jos Koning (*1950 in Amsterdam)
Jos Koning bespeelt een vijfsnarige altviool. Hij is opgeleid aan de conservatoria in Amsterdam, Hilversum en Arnhem; daarnaast is hij musicoloog en doctor in de sociale wetenschappen. Hij redigeerde de uitgave van een aantal muziekverzamelingen uit de 18e eeuw en schreef een diepgaande studie over de serie De Nieuwe Hollandsche Schouwburg. Ook publiceerde hij een serie werkboeken voor vioolstudenten onder de titel ‘Rock the Fiddle’. Jos Koning heeft meegewerkt aan tal van ensembles, waaronder de oude muziek-groepen Camerata Trajectina en Campanula, en de folk-ensembles Crackerhash en Windkracht Acht.

Willem Raadsveld (*1947 in Hoorn)
Willem Raadsveld studeerde contrabas aan het conservatorium te Den Haag, gevolgd door de studie Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft zich intensief met de volksmuziek uit Hongarije en Roemenie beziggehouden en geldt op dit gebied als één van dé experts van Nederland. Willem is een veel gevraagde invaller in verschillende zigeunerorkesten, speelt in het mede door hem in 1973 opgerichte Roemeense orkest Lautarii en is 26 jaren verbonden geweest aan het Internationaal Danstheater te Amsterdam.

Niki Jansen (*1978 in Goirle)
Niki Jansen is de eerste violiste van het trio. Naast haar vioolstudie studeerde ze af als milieukundige aan de Universiteit van Nijmegen. Ze speelt in diverse ensembles, waaronder country-kwartet Daisy Chain.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s