Facetten van Telemann

Zondag 19 maart 2017

12:00 – 13:00 uur, Kasteel Heeswijk
15:00 – 16:00 uur, Museum Religieuze Kunst Uden

Ensemble Joyeux is een instrumentaal ensemble dat in 2009 werd opgericht door de Waalrese klavecinist Eelco Kooiker. Het ensemble is gespecialiseerd in de uitvoering van Franse barokmuziek en tracht daarbij zoveel mogelijk uit de oorspronkelijke notaties te musiceren.
Het ensemble kan terugzien op succesvolle optredens, onder meer in Kasteel Heeswijk (2016), de Willibrord cyclus in Waalre, Muziek in de Cathrien in Eindhoven en recentelijk nog in de Kopermolen in Vaals.
Het programma dat op 19 maart wordt gebracht, zal voor een belangrijk deel uit werk van Telemann bestaan. Hoewel Telemann niet wordt beschouwd als vernieuwer in de muziek toont zijn oeuvre wel alle facetten van de muzikale ontwikkelingen van zijn tijd.

Programma

– Georg Philipp Telemann: uit Pariser Quartette, Sonata II Andante – Allegro – Largo – Allegro
– Jacques-Martin Hotteterre: Première suitte de Pièces a deux dessus (Gravement – Gay – Allemande – Rondeau, Tendre – Rondeau, Gay- Gigue – Passacaille)
– Georg Philipp Telemann: Quartet in g-moll, TWV43:g2 (Affettuoso – Vivace – Adagio – Allegro)
– Johann Friedrich Fasch: Sonata bes moll, FaWV N:b1 (Largo – Allegro – Largo – Allegro)

Over Telemann

Telemann was tijdens zijn leven de beroemdste in Duitsland levende componist en musicus. Zijn grote oeuvre omvat naast opera’s veel kerkmuziek, waaronder cantates, oratoria, passiemuziek, motetten en psalmen, alsook een groot aantal (meer dan 1000) instrumentale werken, zowel kamermuziek als orkestmuziek. Slechts een klein deel van al dit werk is bewaard gebleven. Telemann was een tijdgenoot van Johann Sebastian Bach en Georg Friedrich Händel.

Over de musici

Barbara Vermaas (barokviool) begon op 7-jarige leeftijd met vioolspelen, kreeg les van Hetty vd Ven en Georges Czifra, speelde in amateur-symfonieorkesten en in diverse kamermuziekensembles. Ruim 10 jaar geleden stapte ze over op barokviool en volgde lessen bij Jan Pieter van Coolwijk. Behalve in Ensemble Joyeux speelt ze regelmatig mee in het projectensemble Musica Antiqua Delft.

Joost Bijlmer (blokfluit) combineerde zijn studie fysische geografie met een studie blokfluit aan het Hilversums conservatorium, waar hij les had van Saskia Coolen. Tussen 2000 en 2002 heeft hij certificaten voor harmonieleer, analyse, muziekgeschiedenis en solfège behaald aan de Schumann academie. Volgt nog lessen bij Jeanette van Wingerden, speelt klavecimbel en volgt orgellessen bij Leen Nijdam. In het dagelijks leven is hij werkzaam als zelfstandig adviseur op milieugebied.

Evelien Wolting (blokfluit & barokhobo) begon op 7-jarige leeftijd met blokfluit spelen, kreeg les in en rond Zwolle, ging in 2010 blokfluit studeren aan het conservatorium van Zwolle bij Marjolijn van Roon en zette in 2012 haar studie voort aan het conservatorium van Tilburg bij Sascha Mommertz, waar ze in 2015 afstudeerde. Ze volgde ook lessen in het spelen van Csakan (wandelstokblokfluit) en ensemblelessen op renaissance-instrumenten aan het conservatorium van Amsterdam. In 2013 breidt ze haar instrumentenpallet uit met de barokhobo. Die lessen volgde ze bij Nienke van der Meulen in Utrecht. Evelien wordt regelmatig gevraagd voor barokorkesten en ensembles.

Martijn Verbrugh (viola da gamba) leerde de viola da gamba bespelen bij Maaike Boekholt. Behalve gamba speelt hij ook barokcello en is hij actief als koorzanger. Martijn is lid van Ensemble Joyeux, dat in 2009 door clavecinist Eelco Kooiker werd opgericht. Met klavecinist en organist Eelco Kooiker richtte Martijn het continuo-­ensemble Profondamente op. In deze bezetting wordt samengewerkt met diverse koren, ensembles en solisten. Als zanger en gambist werkte Martijn mee aan verscheidene projecten van Ensemble Ariosto o.l.v. Ludy Vrijdag.

Eelco Kooiker (clavecimbel) kreeg op jonge leeftijd orgelles van zijn vader, maakte op z’n 11de de overstap naar het klavecimbel en kreeg les van Kya Hengstmangers. Aan de Hogeschool van Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven studeerde hij fijnmechanische techniek waar hij in 2005 afstudeerde.

Zijn passie voor de muziek was nog niet verdwenen. Zo begon hij in 2003 met zijn studie klavecimbel aan het Brabants Conservatorium bij Remy Syrier. Na z’n eindexamen in 2007 lonkte het podium en festival optredens. Ook volgde hij zanglessen bij Ludy Vrijdag. Als klavecinist en zanger neemt hij regelmatig deel aan projecten van het Ariosto Ensemble.

In 2009 richtte hij Ensemble Joyeux op wat zich toelegt op het uitvoeren van Franse barokmuziek waarbij zoveel als mogelijk uit de oorspronkelijke notaties wordt gespeeld. Eelco is in het bezit van diverse instrumenten waaronder een uniek pedaalklavecimbel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s