Scordatura

Zondag 29 januari 2017
15:00 – 16:00 uur. Museum voor Religieuze Kunst, Uden

Muziek in de Abdij wordt verzorgd door Barokensemble Scordatura. Het gezelschap speelt al sinds 2011 samen in een samenstelling die repertoire-afhankelijk is.

‘Scordatuur’ is van oudsher de muziekterm voor een ongebruikelijke verstemming van de snaren. Scordatura hanteert de naam als beeldspraak voor hun werkwijze. Naast oude instrumenten als klavecimbel, cello, orgel en viola d’amore, horen we een vijfsnarige altviool, een saxofoon of andere instrumenten.

De muziekstukken worden afgewisseld door korte, pakkende gedichten, speciaal voor de programma’s geschreven. En vanzelfsprekend: Scordatura heeft een voorliefde voor stukken waarin ook daadwerkelijk een scordatuur, een omstemming, voorkomt.

Programma

Werken van:
W.Byrd (1543-1623)
C.Th.Padbrue (1592-1670)
G.P.Cima (1570-1643
Thomas Preston (16e eeuw)
Ph.v.Wichel (1610-1675)
Marin Marais (1656-1728)
J.S.Bach (1685-1750)
H.I.F.von Biber (1644-1704)

Over de musici

Jos Koning bespeelt de vijfsnarige (alt)viool en de 7-snarige viola d’amore. Hij is opgeleid aan de conservatoria in Amsterdam, Hilversum en Arnhem; daarnaast is hij musicoloog en socioloog. Als violist speelde hij oa met de oude muziekensembles en folk-ensembles. Als lid van het ensemble “Twee Violen en een Bas” (www.tweevioleneneenbas.nl ) speelt hij op veel Nederlandse kastelen deels geïmproviseerde 18e -eeuwse muziek. Dat ensemble bracht recent een CD uit mmv de countertenor Sytse Buwalda.  Als auteur redigeerde hij uitgaven van 18e eeuwse muziekverzamelingen en schreef een diepgaande studie over De Nieuwe Hollandsche Schouwburg en serie werkboeken.

Axel Wenstedt kreeg zijn basisopleiding bij organist-klavecinist Gerard Dekker en speelt sinds 1971 als autodidact orgel en klavecimbel. Hij volgde lessen kamermuziek en liedbegeleiding bij A.Seyler. Naast zijn dagelijks werk speelde hij ruim 30 jaar lang talloze concerten als continu speler met vele amateur- en semiprofessionele orkesten en koren, instrumentalisten en vocalisten, en barokke kamermuziek. Axel Wenstedt is regelmatig te horen op orgels in kerken in Den Bosch (St.Jan), Zutphen, Brugge, Franse orgels, Wenen, Sion (Zw). Op kasteel Heeswijk en in het MRK Uden programmeert en speelt hij als huisklavecinist/organist de concerten.

Angela Daniels-Heetvelt speelde in haar jeugd al orgel. Toen ontstond haar liefde voor barokmuziek. Later ging ze over op cello en studeerde ze bij Talmon Herz, Anton Satijn en nu bij Wikkie Vis. Zij speelt veel kamermuziek maar ook in projectensembles, orkesten en schoolconcerten. In het dagelijks leven is zij auteur van (ANWB en andere) reisgidsen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s