Cantodoro

Het Nijmeegse vocaal ensemble Cantodoro bestaat uit 9 vocalisten. Het ensemble zingt vaak in kloosters, kastelen en kapellen, zoals in de 11e eeuwse Nicolaaskapel op het Nijmeegse Valkhof en op Kasteel Heeswijk. Cantodoro staat o.l.v. Jan Goos die ook de dirigent was van ‘Aeide Mousa’. 

Het programma op 13 november bestaat geheel uit werken van Orlando di Lasso. Jan Groos zal de muziek mondeling kort toelichten. De volgende werken staan op het programma:

1. Motet Exaudi deus (uit psalm 55, v.2-3)

2. Motet Domine fac mecum (uit psalm 109, v.21)

3. Uit de Prophetiae Sibyllarum: Inleiding, Sibylla Persica, Sibylla Cumana

4. Chanson La nuict froide (tekst Joachim du Bellay, 1522 – 1560)

5. Canzona Madonna ma pietà

6. Spotmotet Deus qui bonum vinum

7. Chanson Monsieur l’Abbé (tekst: Clément Marot, 1496-1544)

8. Chanson réligieuse Susanne un jour (tekst Guillaume Guéroult, 1507-1569)

9. Boetepsalm De profundis (psalm 130)

Profaan zijn enkele muzikale miniatuurtjes die Orlando di Lasso schreef voor het koor van de hofkapel in München, van de hertogen van Beieren dus. Het betreft onder meer de wonderschone motetjes ‘Exaudi deus’ en ‘Domine fac mecum’, alsmede enkele delen uit de ‘Missa Octavi Toni’. Orlando di Lasso schreef die op de vierkante centimeter, omdat de edelen aan het hof onmiddellijk na de mis op jacht wilden en de gezangen dus zo kort mogelijk moesten zijn. Uit de hoogst merkwaardige ‘Prophetiae Sibyllarum’ zingt het gezelschap enkele delen, buitengewoon vreemde, streng-chromatische klanken die nog niets verloren hebben van de bevreemding die ze ook toen al wekten.

Het profane gedeelte bestaat onder meer uit het prachtige chanson ‘La nuit froide et sombre’ en het in alcohol gedrenkte ‘Monsieur l’Abbé’. Verder doet het ensemble de ‘Canzone Madonna ma pietá’, een niet heel poeslief liefdesliedje.

Cantodoro besluit met het welbekende ‘Susanne un jour’, gebaseerd op het bijbelverhaal over de kuise Susanna die wordt belaagd door twee ouwe mannen, en met de wonderschone Psalm 130, ‘De profundus clamavi’, een van de zes boetepsalmen die Orlando di Lasso schreef voor de hofkapel van München en waarmee hertog Albrecht zó ingenomen was dat hij de componist een herenhuis in het stadscentrum cadeau deed. Hij had gelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s